КИЇВ

ПАРАФІЯ СВ. ФРАНЦИСКА З АСІЗІ

Київсько-Житомирська Дієцезія

РИМО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА В УКРАЇНІ

The Roman Catholic Church in Ukraine

 

 

НОВИНИ 2011

 

 

27 листопада 2011 року

Вшанування мощів св. Антонія з Падуї у Києві

 

В І неділю Адвента, 27 листопада 2011 року, в Соборі Воскресіння Христового (УГКЦ) в м. Києві відбулася надзвичайна подія – вперше тут відслужили Святу Месу в латинському обряді. Сталося це на честь закінчення паломництва мощів св. Антонія Падуанського Україною.

 Урочисту Євхаристійну Відправу очолив о. Франциск Ботвіна OFM, настоятель київської парафії святого Франциска на Оболоні. Йому співслужили вікарій парафії св. Франциска  о. Фіделіс Волністов OFM, о. Андрій Ванат OFMconv (м. Бориспіль Київської обл.), о. Петро Кава OFMconv, який служить в Узбекистані, але цього дня зміг бути разом з братами у Києві, а також отець-домініканець Войцех Сурувка, директор Інституту релігійних наук св.Томи в м.Києві. Свята Меса зібрала вірних з різних парафій Києва та області, також приїхати члени Францисканського Ордену Світських – всього понад 100 осіб.

 На проповіді о. Франциск Ботвіна підкреслив, що св. Антоній є одним з найбільш шанованих святих не лише в Україні, але й в цілому світі. Цей видатний францисканський місіонер, відданий справі проповіді Євангелія, був канонізований вже через рік після смерті – 1232 року. Його заступництва просять, щоб віднайти загублені цінності, особливо – духовні. Також він є покровителем родин, заступником бідних.

 Пам'ять св. Антонія Падуанського святкуємо 13 червня. Його мощі, нетлінна частина яких власне і була в Києві, зберігаються у Падуї (Італія), в базилиці, названій іменем цього святого. Папа Пій XII 1946 року проголосив св. Антонія Вчителем Церкви, визнавши таким чином той значний духовний та богословський спадок, який він залишив для Церкви після свого земного життя. Зокрема, св. Антоній навчав молитовного життя та послідовності у всьому як основ християнської духовності, яка в першу чергу має надихатися Святим Письмом.

 Цікавим фактом є те, що св. Антонія віддавна вшановували також у візантійському обряді: на його честь склали службу церковнослов’янською мовою, як про це свідчать південно-руські служебники XVII сторіччя.

Зазначимо, що після першої Меси в латинському обряді цього ж дня відбулася і друга – вшанувати св. Антонія прибули парафіяни з Умані (Черкаська обл.) разом зі своїм душпастирем.

Ірина Максименко

 
 

 

Орден Братів Менших в Україні